Vad är Lysa?

Lysa är en spartjänst som automatiskt investerar dina pengar i några av marknadens bredaste och billigaste indexfonder och ränteinstrument. Dessutom anpassas risknivån i ditt sparande baserat på just din situation och dina preferenser. Med Lysa Sparkonto kan du även samla din buffert samt dina kortsiktiga sparmål hos oss. Dina pengar är lika säkra på Lysa som hos din bank och du kan göra insättningar och uttag när du vill. Lysa ger dig ett smart sparande som sköter sig själv, helt enkelt.

Hur investeras mina pengar med Lysa?

Vår investeringsfilosofi bygger på historisk data, sannolikhetslära och nobelprisvinnande forskning i ekonomi. Detta samt insikten om att ingen kan se in i framtiden och därigenom veta exakt vilka aktier eller fonder som kommer prestera bättre än andra. Genom att investera brett och billigt (globalt och indexnära) är ditt sparande på Lysa utformat för att vara förberett på att precis vad som helst kan hända. Vår tjänst bygger på fyra enkla grundprinciper:

1. Betala låga avgifter
2. Sprid dina investeringar - god diversifiering minskar risken
3. Ta inte större risker än du kan hantera
4. Fullfölj din sparstrategi

Med Lysa får du ett evidensbaserat sparande baserat på hur forskning och historisk data säger att du bör investera dina pengar. Klicka här för att komma igång med Lysa redan idag som privatperson. Du kan även läsa vidare nedan för att lära dig mer om våra grundprinciper och hur Lysa hjälper dig till ett bättre sparande.

Betala låga avgifter

En av de viktigaste aspekterna för ett framgångsrik sparande är att betala låga avgifter. Ju mindre du betalar i årliga avgifter desto mer blir kvar till dig för att öka i värde över tid. Betalar du i stället höga avgifter urholkas kapitalet mer från år till år och gör att du som sparar får mindre kvar som kan fortsätta växa åt dig.

Föreställ dig två personer (A och B) som båda börjar med 100 000 kr och har ett löpande månadssparande på 3 000 kr varje månad. Bådas fondsparande genererar i genomsnitt en avkastning på 7 % per år (vilket är vad man kan förvänta sig för aktiefonder). Den enda skillnaden är att person A betalar 0,4 % i avgift varje år medan person B betalar 1,5 % per år.

Person A

ÅrVärde innan avgiftÅrets avgiftVärde efter avgift
1145 520 kr- 582 kr144 938 kr
10711 317 kr- 2 845 kr708 472 kr
201 865 865 kr- 7 463 kr1 858 402 kr
5015 964 4056 kr- 63 858 kr15 900 548 kr


Person B

ÅrVärde innan avgiftÅrets avgiftVärde efter avgiftSkillnad jämfört med Person A
1145 520 kr - 2 183 kr143 337 kr- 1 601 kr
10665 225 kr9 978 kr665 247 kr- 43 225 kr
201 618 568 kr- 24 279 kr1 594 289 kr- 224 113 kr
5010 569 239 kr- 158 539 kr10 410 700 kr- 5 489 848 kr

Exemplet illustrerar är att ju längre tiden går, desto tydligare blir den negativa effekten av att löpande betala högre avgifter. De höga avgifterna gör att person B har nästan 5,5 miljoner mindre på sitt konto jämfört med person A efter 50 års sparande. Detta trots att de satt in exakt lika mycket pengar till sina konton.

Hos Lysa betalar du ungefär 0,4 % per år i total avgift. Faktum är att du förmodligen kommer betala mindre än så. Dessutom arbetar vi ständigt för att sänka våra kunders avgifter ytterligare. Detta för att göra ditt sparande ännu bättre och billigare. Hittills har vi genomfört ett flertal sänkningar av avgiften.

Sprid dina investeringar - god diversifiering minskar risken

Diversifiering innebär att du sprider dina investeringar i fler värdepapper eller tillgångar. När antalet bolag i din portfölj ökar kan du förvänta dig en mer stabil avkastning eftersom dina pengar fördelats i fler bolag. Du blir alltså inte lika beroende av varje enskilt bolags utveckling och då minskar risken i ditt sparande. Det är även viktigt att sprida dina investeringar geografiskt över olika länder. På så vis minskar även risken relaterad till enskilda länders ekonomier, valutor och politiska situation. 

Hos Lysa väljer du mellan våra två investeringsfokus - bred och hållbar. Oavsett val av fokus får du en bred och väldiversifierad portfölj med riskspridning över hela världen. I Lysa Bred investeras dina pengar i mer än 8 000 bolag, medan det hållbara fokusområdet ger exponering mot drygt 1 000 bolag. Du kan läsa mer om våra investeringsfokus här.

Ta inte större risker än du kan hantera

Att investera i aktier och räntor innebär alltid en risk och värdet på investeringen kan både öka och minska i värde. Det finns ingen garanti för att du får ut mer pengar än du har satt in, men historiskt har både aktier och räntor en positiv genomsnittlig avkastning över tid. Baserat på historisk data kan du förvänta dig ungefär 7 % i genomsnittlig årlig avkastning för aktier och ungefär 1,5 % för räntor. Med det sagt är detta inte en linjär sanning utan avkastningen kan variera kraftigt från år till år.

Aktier är alltså förknippade med högre förväntad avkastning än räntor men kommer även med en högre risk (på grund av högre volatilitet). Det innebär att utvecklingen i genomsnitt varierar mer än för räntor under varje given tidsperiod. Därför är det viktigt att säkerställa att du har en risknivå som du kan hantera i ditt sparande.

På Lysa hjälper vi dig att hitta rätt risknivå i ditt sparande utifrån dina förutsättningar, preferenser och sparhorisont. Därefter ser vi till att bibehålla samma risknivå över tid genom så kallade ombalanseringar, och på så vis säkerställer vi att du får en så god riskjusterad avkastning som möjligt. Genom att göra detta behöver du inte oroa dig när börsen går ned och vi ser även till att du inte tar mer risk än vad som är lämpligt för dig. Allt för att du ska känna dig trygg med ditt sparande, oavsett vad som händer i världen och på börsen.

Fullfölj din sparstrategi

Ingen vet hur framtiden ser ut eller hur världens börser kommer att påverkas av olika händelser. Därför är det oerhört svårt att konsekvent tajma marknadens upp- och nedgångar. Genom att titta på historisk data kan vi däremot se att sannolikheten för att börsen på lång sikt går upp är högre än att den går ned. Därför är det viktigt att inte låta känslorna styra vid tillfälliga nedgångar på världens börser, utan att istället hålla sig till sin långsiktiga sparplan.

Följer du det investeringsförslag vi skapar åt dig när du blir kund får du en risknivå i ditt sparande anpassat till just din situation och ditt sparmål. Detta för att öka chanserna att du fullföljer din sparplan och för att du ska kunna sova gott om natten, både när börsen går upp och ner. Läs gärna mer om vikten av att följa din sparstrategi här