Graf över andelen av Vanguards fonder som presterat bättre än jämförbara fonder över 1, 3, 5 och 10 år

1 min läsning

Därför gillar vi Vanguard Group

Finansbranschen fungerar inte som den borde. Anledningen är enkel - rådgivare, förvaltare och banker tjänar mer pengar om de säljer dyra produkter istället för billiga. Tyvärr innebär det att dyra fonder som betalar "kick-back" (provision) rekommenderas istället för bättre billiga alternativ.

I Lysas förvaltning är det helt centralt att vi aldrig tar emot kick-backs. Det gör att vi kan vara fullt fokuserade på att enbart välja de fonder som vi anser är det bäst för våra kunder. I många fall är det fonder från Vanguard Group. Det är inte för att vi har något speciell relation med Vanguard, vi tycker helt enkelt bara att de är väldigt duktiga.

Vanguard Group - världens största indexförvaltare

1975 förändrade Vanguard fondbranschen genom att lansera världens första indexfond. Idag förvaltar Vanguard smått otroliga 5,1 biljoner USD. Vanguard betalar inte distributören kick-backs eller någon annan slags kompensation (till exempel så kallade marknadsföringsbidrag). Det medför att det inte är så många plattformar som vill distribuera Vanguard. Därför är det inte lätt för en svensk investerare att investera med Vanguard då produkter från Vanguard helt enkelt inte är ett valbart alternativ på de flesta plattformarna.

Låga avgifter ger bättre avkastning

Anledningen att vi väljer Vanguard är att de ger en bra avkastning. En ny undersökning visar att 86 % av Vanguards fonder slår sina konkurrenter de senaste 5 åren och 94 % de senaste 10 åren. Det är inte så underligt, fonder med dyra avgifter ligger efter redan innan tävlingen har börjat och datan är entydig.

Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Investeringsfilosofi

Har du några frågor?

Ja, Lysa finns tillgängligt både som app och som webbtjänst. Som privatkund kan du ladda ner appen från App Store eller Google Play Store. Om du hellre vill använda vår webbtjänst kan du enkelt logga in via hemsidan och även skapa ett bokmärke för denna till din mobils hemskärm.

Som privatkund investerar du alltid på ett eller flera ISK-konton. Du kan även spara till buffert och mer kortsiktiga sparmål med Sparkonto Auto, vilket är ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti.

Lysa står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd att utöva diskretionär portföljförvaltning. Det innebär i korthet att vi får förvalta kunders pengar. Att vi har tillstånd hos Finansinspektionen innebär att vi, på samma sätt som en bank, måste uppfylla höga krav gällande skydd av kunders pengar och finansiella instrument. Att ha med sig är att du äger alla fondandelar du har hos oss och innan dina insättningar hunnit investeras omfattas de av den statliga insättningsgarantin.

Du kan läsa mer om säkerhet.

Kärt barn har många namn. Vissa kallar Lysa för en fondrobot, andra säger spartjänst. Vi brukar summera det som att Lysa är en enkel och automatisk investeringstjänst som ger dig ett bra, brett och billigt sparande - baserat på Nobelprisvinnande forskning.

Att börja spara med Lysa är enkelt. Allt börjar med att du får svara på några frågor om dig, din ekonomi och vad du vill spara till. Baserat på dina svar tar vi fram ett investeringsförslag för en fondportfölj med rätt risknivå, anpassat för just ditt sparmål. När du sedan sätter in pengar på ditt Lysakonto så investerar vi dem helt automatiskt enligt kontots målfördelning. Här kan du läsa mer om hur Lysa fungerar.

Ja, du kan välja mellan att investera så brett som möjligt eller med fokus på hållbarhet. Det breda fokuserar på att maximera exponeringen mot den globala marknaden medan det hållbara exkluderar vissa typer av branscher och består av indexfonder vilka följer Paris-Aligned Benchmark med målet att minska koldioxidutsläpp. Läs mer om våra investeringsfokus.

Vår automatiserade spartjänst är en av marknadens mest prisvärda, med en total avgift för dig som privatkund om ca 0,4 % per år. Du kan läsa mer om våra avgifter.