Hembergs råd vid börsoro
2018-10-11
När börsen faller är det naturligt att vara besviken. Vi har frågat vår delägare Claes Hemberg, tidigare sparekonom, om råd till sparare när börsen skakar. Här hans svar.
Varför denna börsoro?
Närmaste åren väntar vi oss en lugnare ekonomi i världen. Frågan är hur snabbt och tvärt inbromsningen sker. Detta skapar en lite osäker och hoppig börs. Men det påverkar inte vår vardagsekonomi i dagsläget.
Ska vi vara oroliga för en börskrasch?
Nej, börsen är bara ett skyltfönster för stora bolag. Det är inte vår plånbok. På börsen har vi bara våra sparpengar och pensioner. Och om de varierar i värde just idag eller närmaste året, gör ingenting. För världen växer vidare och sparpengar ska vi oftast använda först om många år.
Hur påverkas jag?
En lugnare ekonomi påverkar inte alls de flesta av oss. Blir nedgången djup så kan vi få se ökad arbetslöshet, fallande bostadspriser och inställda Thailandsresor. Senaste två börsnedgångarna 2000 och 2008 var däremot inte särskilt allvarliga för svenskarnas plånböcker.
Får vi en börskrasch?
I dagsläget finns inga tecken på det. Vi hoppas alla på en lugn lågkonjunktur. Börsen kan stegvis gå ned både 20 och 30 procent närmaste åren. Det vore inte konstigt. En börsoro brukar sedan pågå i cirka 2 år.
Hur ska jag agera?
Pengar du ska använda närmaste 1-2 åren har jag på bankkonto. Pengarna jag ska spara flera år däremot kan jag ha kvar i fonder och aktier. Jag ska ju inte använda pengarna närmaste åren.
Är några sparformer vi ska se upp för?
Vad du kan dubbelkolla är att du har billiga fonder, så du inte betalar onödiga avgifter? Det är tyvärr ett utbrett misstag.
Hur påverkas bostadspriserna?
Priserna på bostäder har gått i taket under senaste tio åren. Nu vore det naturligt och sunt med en nedgång. Men det påverkar inte de flesta av oss. Vi ska ju bo kvar i våra hem.
Ska boräntorna upp?
Bara lite. Räkna med ett snittränta på 1,7% närmaste åren. Högre blir de antagligen inte. Men pruta, ned till 1,4%. Betala inte i onödan.