Pressmeddelande: Lysa tar in 350 miljoner

2022-06-16

Den automatiska spartjänsten Lysa vinner marknadsandelar. Under 2021 mer än dubblerades det förvaltade kapitalet och Lysa hjälper idag 100 000 kunder att spara 18 miljarder kronor. Nu växlar bolaget upp med en nyemission om 350 miljoner kronor där Nicklas Storåkers är enskilt största investerare. SEB och Ramsbury (familjen Perssons investmentbolag) ansluter som nya ägare.

"Vi är glada och stolta för förtroendet som våra kunder och aktieägare ger oss. Det tar tid att bygga upp ett sunt sparande och det tar tid att bygga ett stort sparbolag. Nyemissionen ger oss förutsättningarna att utveckla en ännu bättre spartjänst för fler kunder"
– Patrik Adamson VD och medgrundare för Lysa.

Ett enklare sätt att spara och investera

Lysa är ett av de största nya sparbolagen i Europa med 100 000 aktiva kunder som tillsammans sparar och investerar 18 miljarder kronor med Lysa. Bolaget hjälper sina kunder att spara pengar automatiskt i, vad Lysa anser är, världens bästa fonder. Baserat på kundens preferenser och behov tar Lysa fram förslag med rätt risknivå.

"Rätt risknivå är A och O. Många har antingen för hög eller för låg risk i sitt sparande, något som kan få stora konsekvenser på både kort och lång sikt. Ingen vet vad som händer imorgon eller om 10 år, därför vill vi hjälpa våra kunder att vara förberedda på att allt kan hända"
– Patrik Adamson VD och medgrundare för Lysa.

Pressar avgifterna

Lysas affärsmodell är lika enkel som den är annorlunda. Lysa får enbart betalt direkt från sina kunder och lika mycket oavsett vad Lysa rekommenderar eller vad kunden väljer. Avgiften till Lysa ligger på max 0,24 % per år. Tillsammans med underliggande fond- och transaktionsavgifter landar den totala årliga avgiften för en snittkund på 0,35 %, vilket är betydligt lägre än priset på traditionell kapitalförvaltning.

"Eftersom vi inte tar emot provisioner utan enbart får betalt direkt från våra kunder har vi alla incitament att bara göra det som är bäst för kunden. Vårt fulla fokus är att våra kunder ska få ut så mycket som möjligt av sina sparpengar"
– Patrik Adamson VD och medgrundare för Lysa.

Långsiktiga ägare

Den enskilt största investeraren i nyemissionen är Nicklas Storåkers som totalt investerar ytterligare 150 MSEK. SEB investerar 100 MSEK och tillkommer som nya investerare tillsammans med Ramsbury.

"Lysa är den bästa sparprodukten på marknaden. På ett enkelt sätt besvarar Lysa den allra vanligaste och viktigaste frågan inom sparande: ’hur ska jag placera mina pengar? Dessutom erbjuds tjänsten till riktigt låga avgifter. Jag är övertygad om att Lysa kommer växa under många, många år framöver"
– Nicklas Storåkers.

"Lysa är väl positionerat för att bli ett ledande fintechbolag inom automatiserat sparande i Europa. Vi har sett hur många svenska fintechbolag har lyckats på den internationella arenan och vi ser fram emot att stötta Lysas europeiska expansionsplaner"
– Johan Wolf, chef för SEB Venture Capital.

Snabbfakta:

Lysa lanserades 2017 och företaget är baserat i Stockholm, Sverige. Lysa förvaltar ca 18 miljarder kronor för 100 000 betalande kunder i Sverige, Finland och Danmark. Lysa ägs av grundarna Patrik Adamson, Emilie Andersson och Henrik Littecke, teammedlemmar och backas upp av entreprenörer som har byggt mångmiljardföretag som Pricerunner och Avanza (Nicklas Storåkers), Trustly (Carl Wilsson) och Acne (Mikael Schiller), institutioner som Ernström Ventures och SEB, Anders Borg (fd. finansminister) samt företagsledare som Karl-Johan Persson (ordförande H&M), Christer Gardell (grundare Cevian) och Eirik Winter (VD för BNP Paribas Group i Norden).