Man som sitter i soffa

3 min läsning

Lysa för företag

På Lysa vill vi sätta en ny standard för hur företag investerar sina pengar. Lysa för företag kombinerar en högklassig automatisk portföljförvaltning med en helt digital kapitalförsäkring – allt för att göra det så enkelt som möjligt för dig och ditt företag att investera.

Att driva företag är svårt

Oavsett om du är elektriker, IT-konsult, advokat eller revisor, så är varje dag i företagarens liv full av både möjligheter och utmaningar. Att då också behöva tänka på och fatta beslut om hur du ska investera företagets likviditet – i vilka typer av värdepapper och till vilken risk, och dessutom löpande se till att portföljen behåller rätt risknivå, gör varken företagandet och livet enklare.

"Allt handlar om att göra det ännu enklare, smartare och billigare för dig att investera företagets pengar".
– Patrik Adamson, VD på Lysa

Med ditt företag i fokus

På Lysa är vi fast beslutna att göra det lätt för ditt företag att investera rätt. Därför har vi byggt vår företagstjänst med dig som företagare i fokus. Den är enkel, billig och digital, och du kan använda tjänsten för att göra investeringar eller för likviditetsförvaltning. Genom vår högklassiga automatiska portföljförvaltning i kombination med kapitalförsäkring, vill vi göra det möjligt för dig att fokusera på det du gör allra bäst – driva ditt företag framåt. Tjänsten passar alla typer av aktiebolag – stora som små.

Så här funkar Lysa för företag

Allt börjar med att vi ställer ett antal frågor om dig och din verksamhet. Det är frågor som bl.a. handlar om bolagets omsättning, likviditetsbehov, investeringshorisont och riskbenägenhet. Baserat på dina svar tar vi fram ett anpassat investeringsförslag för företagets konto – en portfölj med X % aktiefonder och Y % räntefonder.

Varje insättning du gör investeras sedan helt automatiskt enligt portföljens fördelning, i några av marknadens bästa och billigaste indexfonder. Genom löpande ombalanseringar säkerställer vi också portföljens balans över tid, utan att du behöver tänka på det. Läs mer om vår investeringsmetod här.

Tre anledningar till att bli företagskund hos Lysa

1. Riktigt låg avgift

Lysas företagstjänst är inte bara en av marknadens enklaste tjänster utan också en av de billigaste. Ett företagskonto på Lysa, med högklassig automatisk portföljförvaltning, inklusive kapitalförsäkring – allt för en total avgift om ca 0,6 % per år.

2. Enkel och digital

Tjänsten är byggd för att vara så enkel som möjlig att använda. Den är webbaserad och helt digital, från att du klickar på ‘Bli kund’ till att du gör din första insättning. All investering, legitimering och rättighetshantering sker med Bank-ID och du kan logga in när du vill, var du vill.

3. Flexibel

Som företagskund hos Lysa investeras dina pengar automatiskt efter kontots målfördelning. Du kan öppna flera nya konton och anpassa varje enskilt konto efter företagets olika behov. Du kan välja mellan att öppna kapitalförsäkring eller värdepappersdepå, eller flera konton inom respektive sparform.

Olika behov – olika lösningar

Som företagskund hos Lysa kan du enkelt teckna och investera genom både en kapitalförsäkring och värdepappersdepå. Kapitalförsäkring är den sparform som är allra mest populär bland företag idag. Men i vissa fall passar en värdepappersdepå bättre. Läs mer om skillnaden mellan sparformerna och vilken som passar ditt företag bäst här.

Passiv förvaltning för s.k. träda-bolag

Har du just sålt eller avvecklat verksamhet i ditt fåmansbolag? Eller kommer du göra det inom kort? Då kanske du funderar på hur du på bästa sätt kan få ut pengarna i privatekonomin och i samband med detta stött på begreppet “träda-bolag”? Med Lysa som diskretionär förvaltare lämnar du som ägare över ansvaret för förvaltningen till Lysa, vilket innebär att en effektiv förvaltning av pengarna kan uppnås utan att du som ägare aktivt behöver delta. Läs mer om Lysa för träda-bolag här.

Tillsammans gör vi den ännu bättre

Målet med Lysa för företag är att kunna erbjuda Europas bästa investeringstjänst för företag. Det här innebär att vi hela tiden behöver utveckla, förenkla och förbättra tjänsten, och för det behöver vi din hjälp. Fortsätt därför gärna skicka meddelanden till oss med idéer och feedback på hur tjänsten kan bli ännu bättre. Tillsammans sätter vi en ny standard för hur företag investerar sina pengar.

Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Lysa för företag

Skribent: [object Object]

Skribent: Noak Garberg

Har du några frågor?

Ja, Lysa finns tillgängligt både som app och som webbtjänst. Som privatkund kan du ladda ner appen från App Store eller Google Play Store. Om du hellre vill använda vår webbtjänst kan du enkelt logga in via hemsidan och även skapa ett bokmärke för denna till din mobils hemskärm.

Som privatkund investerar du alltid på ett eller flera ISK-konton. Du kan även spara till buffert och mer kortsiktiga sparmål med Sparkonto Auto, vilket är ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti.

Lysa står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd att utöva diskretionär portföljförvaltning. Det innebär i korthet att vi får förvalta kunders pengar. Att vi har tillstånd hos Finansinspektionen innebär att vi, på samma sätt som en bank, måste uppfylla höga krav gällande skydd av kunders pengar och finansiella instrument. Att ha med sig är att du äger alla fondandelar du har hos oss och innan dina insättningar hunnit investeras omfattas de av den statliga insättningsgarantin.

Du kan läsa mer om säkerhet.

Kärt barn har många namn. Vissa kallar Lysa för en fondrobot, andra säger spartjänst. Vi brukar summera det som att Lysa är en enkel och automatisk investeringstjänst som ger dig ett bra, brett och billigt sparande - baserat på Nobelprisvinnande forskning.

Att börja spara med Lysa är enkelt. Allt börjar med att du får svara på några frågor om dig, din ekonomi och vad du vill spara till. Baserat på dina svar tar vi fram ett investeringsförslag för en fondportfölj med rätt risknivå, anpassat för just ditt sparmål. När du sedan sätter in pengar på ditt Lysakonto så investerar vi dem helt automatiskt enligt kontots målfördelning. Här kan du läsa mer om hur Lysa fungerar.

Ja, du kan välja mellan att investera så brett som möjligt eller med fokus på hållbarhet. Det breda fokuserar på att maximera exponeringen mot den globala marknaden medan det hållbara exkluderar vissa typer av branscher och består av indexfonder vilka följer Paris-Aligned Benchmark med målet att minska koldioxidutsläpp. Läs mer om våra investeringsfokus.

Vår automatiserade spartjänst är en av marknadens mest prisvärda, med en total avgift för dig som privatkund om ca 0,4 % per år. Du kan läsa mer om våra avgifter.