Bildtext: fondrobot

12 min läsning

Vad är en fondrobot?

I en värld där börsen och ekonomin ständigt förändras kan det kännas överväldigande att investera rätt. Kanske har du stött på termen "fondrobot" men känner dig osäker på vad det innebär? Då har du kommit rätt! I den här guiden går vi igenom vad fondrobotar är, hur de fungerar och varför de har blivit så populära de senaste åren.

Översikt

  • Vad är en fondrobot?
  • Varför har fondrobotar blivit så populära?
  • Hur fungerar en fondrobot?
  • Fördelar och nackdelar med en fondrobot
  • För vem passar en fondrobot?
  • Vanliga frågor
  • Slutsats

Vad är en fondrobot?

En fondrobot, eller robotrådgivare som det också kallas, är en spartjänst som automatiskt investerar dina pengar till låga avgifter. Baserat på din ekonomiska situation och investeringsmål ger en fondrobot dig en bred och billig fondportfölj som är anpassad efter just dina behov. Hela tanken är att göra det lätt för dig att spara rätt - genom att göra det svårt att spara fel. Så istället för att du själv behöver välja rätt fonder, rätt risknivå och löpande ombalansera dina investeringar, så använder sig fondroboten av smart teknik som gör det jobbet åt dig.

Fördelar med att använda en fondrobot

En av de stora fördelarna med fondrobotar är att de tar bort det mänskliga elementet, vilket kan minska risken för känslomässiga beslut. Istället för att basera beslut på magkänsla, bygger en fondrobot sina beslut på evidensbaserad och Nobelprisvinnande forskning. Detta kan i sin tur ge dig en bättre chans att nå dina långsiktiga investeringsmål.

Den stora skillnaden med en fondrobot

Tänk på en fondrobot som en hjälpsam digital assistent för dina investeringar. Medan en mänsklig rådgivare kan ge råd baserat på erfarenhet och egenintressen, erbjuder fondrobotar en mer konsekvent och datastyrd strategi. Och ofta till en lägre avgift. För dig som kanske är ny inom investeringar och vill ha en enkel och trygg strategi, kan detta vara ett utmärkt val.

Varför väljer så många fondrobotar?

Det är svårt att inte lägga märke till hur fondrobotar har blivit allt mer populära på investeringsmarknaden. Men vad är det som lockar så många till denna form av investering? Låt oss titta närmare på några av de mest framträdande anledningarna:

1. Enkelhet

Investeringar kan ibland kännas som en djungel av komplicerade termer, produkter och osäkerhet. Men fondrobotar har gjort det enklare och mer transparent. Med bara några klick kan du starta ditt sparande och mer eller mindre låta fondroboten sköta resten.

2. Låga avgifter

Medan traditionella rådgivare och fonder kan ha höga avgifter, erbjuder fondrobotar ofta en mer kostnadseffektiv lösning vilket kan leda till lägre avgifter för dig som kund. Tack vare deras automatiserade natur kan du ofta spara mer pengar över tid.

3. Baserat på forskning

Fondrobotar baserar ofta sina beslut på forskning och data, snarare än mänsklig intuition. Detta kan minska risken för impulsiva beslut och ge en mer stabil avkastning över tid.

4. Automatisk ombalansering

Börsen går upp och ner och livet förändras. Fondrobotar håller ett öga på din portfölj och gör automatiskt justeringar och ombalanseringar när det behövs. Det gör att ditt sparande bibehåller rätt risknivå och alltid ligger i linje med dina mål, utan att du behöver tänka på det.

5. Hållbarhet i fokus

I takt med att fler blir medvetna om klimatförändringar och de utmaningar som följer, vill många investera på ett sätt som speglar deras värderingar. Flera fondrobotar, inklusive Lysa, erbjuder därför möjlighet att investera med hållbart fokus.

6. Anpassat efter dig

Oavsett om du sparar till pensionen, ett sommarhus eller dina barns framtid, så kan fondrobotar skräddarsy en strategi och en fondportfölj som passar just dina behov.

Summering av fördelar

Med dessa fördelar i åtanke är det inte konstigt att fondrobotar har blivit ett vanligare sätt för många att investera på. Då fondrobotar erbjuder ett enkelt, kostnadseffektivt och evidensbaserat sätt att investera, har de blivit mer populära både bland nybörjare och erfarna investerare.

Hur fungerar en fondrobot?

Det kan verka som en komplicerad process, men när vi bryter ner det steg för steg, blir det tydligt att fondrobotar kombinerar modern teknologi med beprövade investeringsstrategier för att hjälpa dig med dina investeringar. Låt oss gå igenom hur det fungerar:

Steg 1. Svara på några frågor

Allt börjar med att förstå din situation och dina behov. När du registrerar dig, till exempel hos Lysa, kommer du att få börja med att svara på några frågor om din ekonomiska situation, risktolerans och investeringshorisont.

Steg 2. Få en anpassad fondportfölj

Baserat på dina svar tar fondroboten fram ett investeringsförslag för en anpassad fondportfölj med rätt risknivå för ditt sparande. Portföljen innehåller ofta noga utvalda indexfonder för att maximera diversifiering och minimera dina kostnader, i enlighet med forskning.

Steg 3. Investera automatiskt

När din portfölj är klar tar fondroboten hand om resten. Allt du behöver göra är att sätta in pengar på ditt konto så investeras dina pengar automatiskt i din portfölj. Och om nya bättre fonder kommer ut på marknaden tar vissa fondrobotar, däribland Lysa, automatiskt in dessa i din portfölj utan att du behöver göra något.

Steg 4. Fondroboten gör jobbet

Din fondrobot håller ständigt ett öga på marknaden och din portfölj utan att du behöver göra något. Om något händer eller om din portfölj behöver ombalanseras för att bibehålla rätt risknivå, så sköter fondroboten det åt dig utan att du behöver tänka på det.

Steg 5. Alltid tillgängligt

Många fondrobotar, inklusive Lysa, erbjuder enkla och säkra plattformar där du kan logga in med Bank-ID och följa dina investeringar. Du kan även i vissa fall välja att få regelbundna uppdateringar och insikter om hur ditt sparande utvecklas.

Automatisk kapitalförvaltning - för den lata (och den smarta)

Automatisk kapitalförvaltning, ofta kopplad till fondrobotar, är en modern lösning på en gammal utmaning: Hur kan man låta sina pengar växa utan att ständigt behöva övervaka marknaden? Denna teknik innebär att investeringsbeslut fattas automatiskt baserat på algoritmer och förinställda kriterier. Med hjälp av modern teknologi kan fondrobotar snabbt analysera data, anpassa sig och fatta beslut. Och eftersom det ofta handlar om passiv förvaltning, så betyder det lägre avgifter för dig som kund.

Traditionell aktiv förvaltning

Traditionell kapitalförvaltning syftar ofta till aktiv förvaltning. Det innebär i korthet att en fondförvaltare aktivt analyserar och väljer ut enskilda bolag från utvalda sektorer och lägger dessa i sin fond. Denna typ av förvaltning har ofta en hög avgift för dig som kund, med målet att slå börsen och ge en högre avkastning än genomsnittet (index). Forskning visar dock konsekvent att det är svårt att försöka slå börsen och enligt statistik från analysföretaget SPIVA misslyckas 9 av 10 förvaltare med att slå sitt jämförelseindex över tid.

Automatisk passiv förvaltning

Automatisk kapitalförvaltning syftar ofta till passiv förvaltning. Istället för att aktivt välja ut enskilda bolag från utvalda sektorer så köper fondroboten automatiskt så många bolag från så många sektorer som möjligt via passiva indexfonder och ETF:er. Det här innebär lägre avgifter och en minskad risk för spekulation. Genom att investera i breda och billiga indexfonder är målet att spegla börsens utveckling - och genom det leverera en god, stabil och riskjusterad avkastning.

Vad fondrobotar tar hänsyn till:

Fondrobotar baserar sina beslut på flera viktiga faktorer för att säkerställa att ditt sparande matchar dina mål. Dessa inkluderar bl.a. din ålder, din ekonomiska situation, risktolerans, investeringshorisont, investeringsmål, marknadsförhållanden, diversifiering, kostnader, hållbarhet och historisk avkastning. Genom att kombinera dessa med avancerade algoritmer kan fondrobotar erbjuda en investeringsstrategi och en anpassad fondportfölj som är skräddarsydd för dig.

5 fördelar med en fondrobot

Att komma igång och börja investera kan kännas överväldigande. Många av oss söker efter ett enkelt och smart sätt att låta våra pengar arbeta för oss - och växa. Det är här fondrobotar kommer in i bilden. Låt oss titta närmare på varför de blivit så populära:

1. Svårt att göra fel

Med hjälp av smart teknik och baserat på Nobelprisvinnande forskning, tar fondroboten hand om din investering. Du behöver inte oroa dig för att göra fel val, eftersom robotrådgivaren automatiskt anpassar dina investeringar baserat på din risknivå och sparhorisont. Så du kan känna dig smart och trygg med ditt beslut att investera.

2. Enkelt och bekymmersfritt

Fondroboten erbjuder en passiv förvaltning där du inte behöver följa upp eller göra regelbundna justeringar. Med automatiska ombalanseringar och evidensbaserade investeringsval, kan du enkelt sätta upp ditt sparande och låta fondroboten sköta resten. Perfekt för dig som vill ha ett enkelt och effektivt sätt att investera dina pengar.

3. Låga och transparenta avgifter

Genom att investera i breda och billiga indexfonder kan fondrobotar erbjuda betydligt lägre avgifter än traditionella förvaltare. Inga dolda avgifter eller överraskningar tillkommer och flera fondrobotar, däribland Lysa, visar exakt i kronor och ören hur mycket du har betalat och hur mycket du kommer att betala. Tack vare låga avgifter får du mer av din avkastning kvar i fickan.

4. Brett och hållbart sparande

Fondrobotar fokuserar i huvudsak på att investera dina pengar med maximal diversifiering i så många bolag som möjligt. Utöver detta erbjuder även flera fondrobotar, inklusive Lysa, möjlighet att investera med hållbart fokus. Med ett brett urval av indexfonder och investeringsalternativ, kan du vara säker på att dina pengar investeras på ett sätt som passar just dig.

5. Personlig kundtjänst

Medan fondroboten använder sig av data och avancerad teknologi för att varje dag optimera dina investeringar, så erbjuder de flesta en fantastisk kundservice med livs levande medarbetare som finns där för dig om du har några frågor. Vare sig du sparar till barn, privat pensionssparande eller bara vill förstå ränta-på-ränta-effekten, så finns vi här för att guida och stödja dig på din investeringsresa.

Summering av fördelar

Med dessa fördelar i åtanke, är det lätt att se varför så många väljer att lita på fondrobotar för sina investeringar. Oavsett ålder eller erfarenhet, kan en fondrobot hjälpa dig att investera smart så att du kan känna dig trygg i ditt sparande och kunna sova gott om natten.

3 nackdelar med fondrobot

Det är viktigt att väga både för- och nackdelar när man överväger att använda en fondrobot. Medan de erbjuder många fördelar, som enkelhet och effektivitet, är det också viktigt att vara medveten om potentiella begränsningar. Här nedan följer 3 nackdelar med att använda en fondrobot.

1. Svårt att slå börsen

Även om fondrobotar är designade för att optimera dina investeringar baserat på din risknivå och sparhorisont, är det viktigt att förstå att de oftast följer marknaden snarare än att försöka slå den. Det betyder att även om du får en stabil avkastning, kan du missa de högre avkastningarna som vissa aktiva förvaltare eller enskilda aktier kan erbjuda. För den som drömmer om att "slå börsen" kan detta kännas som en begränsning.

2. Långtråkigt

Medan fondrobotar automatiserar investeringsprocessen för att göra det enkelt för dig, kan vissa uppleva att det tar bort spänningen och engagemanget i investeringsresan. Den personliga känslan av att aktivt välja och följa sina investeringar kan saknas, vilket kan göra upplevelsen mindre givande för dem som ser investeringar som en hobby eller passion.

3. Begränsad personlig interaktion

Trots fondrobotarnas teknologiska fördelar kan den aldrig ersätta den djupa förståelsen och den mänskliga relation som en personlig finansiell rådgivare erbjuder. Medan teknologin kan optimera ditt sparande, kan den inte förstå eller beakta alla unika aspekter av din livssituation på samma sätt som en mänsklig rådgivare kan.

Summering av nackdelar

Det är viktigt att komma ihåg att medan fondrobotar erbjuder många fördelar, som enkelhet och effektivitet, har de också sina begränsningar. Att vara medveten om dessa kan hjälpa dig att fatta välgrundade beslut som bäst matchar dina personliga behov och mål.

Är en fondrobot rätt val för dig?

Fondrobotar har snabbt blivit en trend inom investeringsvärlden, särskilt för dem som söker enkelhet och teknologisk effektivitet. Men är det rätt val för dig? Låt oss dyka djupare in i detta:

1. Din erfarenhet

Nybörjare: Känner du dig osäker på investeringsvärlden? Då kan fondrobotar, med sin automatiska kapitalförvaltning och evidensbaserade strategier, vara ett klokt val. Genom att erbjuda en skräddarsydd portfölj som sköter sig själv kan en fondrobot hjälpa dina pengar att växa och ge dig finansiell sinnesfrid.

Erfaren: Även om du redan är bekant med investeringar, kan bekvämligheten av en fondrobot komplettera din nuvarande strategi. Många erfarna investerare uppskattar den tid de sparar och den teknologi som fondrobotar erbjuder.

2. Ditt sparmål

Kortsiktiga sparmål: Planerar du en drömresa eller kanske bostadssparar till kontaktinsatsen om några år? Fondrobotar kan skräddarsy en portfölj specifikt för dessa mål. Men om ditt mål är ännu närmare, kanske inom ett år, rekommenderar vi ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti för större säkerhet.

Långsiktiga sparmål: Om du blickar framåt, kanske mot en bekväm pension eller sparande till barn eller barnbarn, kan fondrobotar erbjuda en passiv automatisk förvaltning som anpassas över tid, vilket gör att du kan fokusera på nuet medan dina pengar arbetar för framtiden.

3. Ditt intresse

Fondrobotar erbjuder ett enkelt och evidensbaserat sätt att spara långsiktigt. Men det är varken särskilt spännande eller roligt. Om investeringar är ett stort intresse och du vill kunna följa ditt sparande på detaljnivå och ha egen kontroll över vilka bolag du investerar i, så kan en fondrobot kännas begränsad i jämförelse med exempelvis ett aktie- eller fondtorg.

Summering av målgrupp

Fondrobotar kan vara ett utmärkt verktyg för många investerare. Men som med alla investeringsbeslut är det viktigt att noggrant överväga dina individuella behov och omständigheter.

Vanliga Frågor:

1. Varför välja en fondrobot?

En fondrobot hjälper dig att investera dina pengar automatiskt med låga avgifter. Baserat på din ekonomiska situation och investeringsmål ger en fondrobot dig en fondportfölj med indexfonder som är anpassad efter just dina behov. Istället för att du själv behöver välja rätt fonder, rätt risknivå och löpande ombalansera dina investeringar, så använder sig fondroboten av smart teknik som gör det jobbet åt dig.

2. Vilken fondrobot ska man välja?

I Sverige finns det ett flertal fondrobotar (eller robotrådgivare som de också kallas) på marknaden. Lysa är Nordens största fondrobot med över 120 000 kunder som tillsammans sparar 25 miljarder kronor. Jämför gärna, läs recensioner och överväg att testa några olika för att hitta den som passar dig bäst.

3. Är en Sparrobot detsamma som en fondrobot?

Termerna kan användas omväxlande, men båda syftar till automatiserade och kostnadseffektiva investeringsplattformar. Skillnaden kan vara i vilka investeringar de hanterar eller de tjänster de erbjuder.

4. Hur säkra är fondrobotar?

Att investera innebär alltid en risk givet att värdet på dina investeringar kan gå upp och ner när börsen rör sig. När det kommer till säkerhet är flera fondrobotar, däribland Lysa, lika säkra som banken och erbjuder investerarskydd och insättningsgaranti. Lysa står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd att utöva diskretionär portföljförvaltning, vilket i korthet innebär att vi får förvalta kunders pengar. Detta innebär att vi, på samma sätt som en bank, måste uppfylla höga krav gällande skydd av kunders pengar och finansiella instrument.

5. Hur skiljer sig avgifterna för fondrobotar från traditionella rådgivare?

Fondrobotar tenderar generellt att ha lägre avgifter tack vare sin automatiserade passiva förvaltning.

6. Kan jag ta ut mina pengar när som helst?

Ja. Däremot kan det ta några bankdagar innan pengarna kommer in på ditt konto givet att fondandelarna måste säljas. Det kan även finnas vissa begränsningar eller avgifter beroende på plattform och investeringstyp. Hos Lysa kan du ta ut pengar utan extra avgift.

7. Hur vet jag om min portfölj matchar min risktolerans?

Vid registrering genomgår du en riskbedömning. Baserat på dina svar skapas en portfölj som matchar din risktolerans, vilken du ofta kan justera vid behov. Flera fondrobotar, däribland Lysa, har även en årlig översyn där vi tillsammans med kunden går igenom om något har förändrats för att i så fall justera portföljens risknivå därefter.

8. Hur skiljer sig Lysa från de andra?

Lysa är idag Nordens största fondrobot med över 25 miljarder kronor investerade av 120 000 nöjda kunder i Sverige, Danmark, Finland och Tyskland. Genom att fokusera på låga avgifter och bred riskspridning vill vi erbjuda ett enkelt och smart sätt för alla att investera sina pengar. Vår mission är att göra det lätt att spara rätt - genom att göra det svårt att spara fel.

Slutsats

Fondrobotar har förändrat hur vi ser på investeringar, genom att introducera en teknikdriven lösning för alla som vill ha en effektiv och automatiserad investeringsstrategi. Med hjälp av smart teknik och en evidensbaserad investeringsstrategi som bygger på Nobelprisvinnande forskning, kan dessa plattformar erbjuda en skräddarsydd investeringsupplevelse som är både kostnadseffektiv och tidsbesparande.

Det är dock viktigt att komma ihåg att som med alla investeringsverktyg, bör man göra sin egen forskning och överväga sina individuella behov och omständigheter. Medan fondrobotar kan vara ett fantastiskt verktyg för många, kan vissa investerare känna att de saknar möjligheten att slå börsen och/eller styra mer själva över sina investeringar.

För dig som är nyfiken på att veta mer om hur en fondrobot fungerar eller vad automatisk passiv kapitalförvaltning betyder, finns vi på Lysa här för att svara på dina frågor. Du är varmt välkommen att ringa eller mejla oss.

Tre grejer att ta med sig:

  • Fondrobotar erbjuder en automatiserad lösning för investeringar, vilket sparar tid och ofta minskar avgifter.

  • Med hjälp av smart teknik och evidensbaserad investeringsstrategi skapar fondrobotar skräddarsydda fondportföljer baserade på individuell risktolerans och mål.

  • Enkelheten och de låga kostnaderna har gjort att fondrobotar har blivit mer och mer populärt både bland nybörjare och erfarna investerare.

Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Skribent: [object Object]

Skribent: Noak Garberg

Har du några frågor?

Ja, Lysa finns tillgängligt både som app och som webbtjänst. Som privatkund kan du ladda ner appen från App Store eller Google Play Store. Om du hellre vill använda vår webbtjänst kan du enkelt logga in via hemsidan och även skapa ett bokmärke för denna till din mobils hemskärm.

Som privatkund investerar du alltid på ett eller flera ISK-konton. Du kan även spara till buffert och mer kortsiktiga sparmål med Sparkonto Auto, vilket är ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti.

Lysa står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd att utöva diskretionär portföljförvaltning. Det innebär i korthet att vi får förvalta kunders pengar. Att vi har tillstånd hos Finansinspektionen innebär att vi, på samma sätt som en bank, måste uppfylla höga krav gällande skydd av kunders pengar och finansiella instrument. Att ha med sig är att du äger alla fondandelar du har hos oss och innan dina insättningar hunnit investeras omfattas de av den statliga insättningsgarantin.

Du kan läsa mer om säkerhet.

Kärt barn har många namn. Vissa kallar Lysa för en fondrobot, andra säger spartjänst. Vi brukar summera det som att Lysa är en enkel och automatisk investeringstjänst som ger dig ett bra, brett och billigt sparande - baserat på Nobelprisvinnande forskning.

Att börja spara med Lysa är enkelt. Allt börjar med att du får svara på några frågor om dig, din ekonomi och vad du vill spara till. Baserat på dina svar tar vi fram ett investeringsförslag för en fondportfölj med rätt risknivå, anpassat för just ditt sparmål. När du sedan sätter in pengar på ditt Lysakonto så investerar vi dem helt automatiskt enligt kontots målfördelning. Här kan du läsa mer om hur Lysa fungerar.

Ja, du kan välja mellan att investera så brett som möjligt eller med fokus på hållbarhet. Det breda fokuserar på att maximera exponeringen mot den globala marknaden medan det hållbara exkluderar vissa typer av branscher och består av indexfonder vilka följer Paris-Aligned Benchmark med målet att minska koldioxidutsläpp. Läs mer om våra investeringsfokus.

Vår automatiserade spartjänst är en av marknadens mest prisvärda, med en total avgift för dig som privatkund om ca 0,4 % per år. Du kan läsa mer om våra avgifter.