Lysas kontor

2 min läsning

Flytta ditt sparande till Lysa

Många av våra kunder har efterfrågat en funktion som gör det enkelt och smidigt att flytta sitt sparande till Lysa från annat institut. Därför har vi nu en funktion med (det väldigt självklara) namnet ISK-flytt.

Så här fungerar det

Hela processen är enkel; fyll bara i var du vill flytta pengarna från, och till vilket Lysa-konto du vill att de investeras. Då flytten sker direkt mellan två ISK-konton utgör flytten inte grund för beskattning och Lysa tar inte ut någon flyttavgift. En ISK-flytt till Lysa i tre enkla steg:

1. Gå till flyttsidan

Du hittar den under Insättningar i inloggat läge eller direkt via denna länk. iskflytt2.001.jpg

2. Fyll i det digitala formuläret

Skriv in vilket institut och ISK-konto du vill göra flytten från och vilket Lysakonto pengarna ska flyttas till. iskflytt2.002.jpg

3. Signera med Bank-ID

Vi tar kontakt med den andra aktören och sköter hela flytten för din räkning. Inga jobbiga break-up calls med andra ord. iskflytt2.003.jpg

(Snart) klart!

Din flyttbegäran är mottagen och Lysa tar nu hand om resten. Flyttiden brukar ta mellan 2-3 veckor, lite beroende på hur snabba de är på andra sidan. Du kan alltid se status på pågående flyttar i inloggat läge och du får ett bekräftelsemejl när pengarna har kommit in på ditt valda Lysakonto.


4 vanliga frågor om ISK-flytt

Tar Lysa ut någon avgift för att flytta hit mitt sparande?
Nej, Lysa tar självklart inte ut någon flyttavgift. Men kolla med ditt andra institut kring eventuella avgifter för flytt av tillgångar.

Betalar jag någon skatt när jag flyttar mitt sparande?
Nej, eftersom flytten sker direkt mellan två ISK-konton är flytten i sig inte grund för beskattning.

Hur lång tid tar en flytt?
En ISK-flytt tar normalt 2-3 veckor, men kan variera beroende på handläggningstiden hos det andra institutet.

Kan jag flytta mitt sparande från en värdepappersdepå eller kapitalförsäkring?
Nej, denna funktion kan endast användas för ISK-flytt – flytta över ditt sparande från ett ISK-konto till ett annat.

Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Produkt

Skribent: [object Object]

Skribent: Noak Garberg

Har du några frågor?

Ja, Lysa finns tillgängligt både som app och som webbtjänst. Som privatkund kan du ladda ner appen från App Store eller Google Play Store. Om du hellre vill använda vår webbtjänst kan du enkelt logga in via hemsidan och även skapa ett bokmärke för denna till din mobils hemskärm.

Som privatkund investerar du alltid på ett eller flera ISK-konton. Du kan även spara till buffert och mer kortsiktiga sparmål med Sparkonto Auto, vilket är ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti.

Lysa står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd att utöva diskretionär portföljförvaltning. Det innebär i korthet att vi får förvalta kunders pengar. Att vi har tillstånd hos Finansinspektionen innebär att vi, på samma sätt som en bank, måste uppfylla höga krav gällande skydd av kunders pengar och finansiella instrument. Att ha med sig är att du äger alla fondandelar du har hos oss och innan dina insättningar hunnit investeras omfattas de av den statliga insättningsgarantin.

Du kan läsa mer om säkerhet.

Kärt barn har många namn. Vissa kallar Lysa för en fondrobot, andra säger spartjänst. Vi brukar summera det som att Lysa är en enkel och automatisk investeringstjänst som ger dig ett bra, brett och billigt sparande - baserat på Nobelprisvinnande forskning.

Att börja spara med Lysa är enkelt. Allt börjar med att du får svara på några frågor om dig, din ekonomi och vad du vill spara till. Baserat på dina svar tar vi fram ett investeringsförslag för en fondportfölj med rätt risknivå, anpassat för just ditt sparmål. När du sedan sätter in pengar på ditt Lysakonto så investerar vi dem helt automatiskt enligt kontots målfördelning. Här kan du läsa mer om hur Lysa fungerar.

Ja, du kan välja mellan att investera så brett som möjligt eller med fokus på hållbarhet. Det breda fokuserar på att maximera exponeringen mot den globala marknaden medan det hållbara exkluderar vissa typer av branscher och består av indexfonder vilka följer Paris-Aligned Benchmark med målet att minska koldioxidutsläpp. Läs mer om våra investeringsfokus.

Vår automatiserade spartjänst är en av marknadens mest prisvärda, med en total avgift för dig som privatkund om ca 0,4 % per år. Du kan läsa mer om våra avgifter.