Triangel med de olika delarna av pensionen.

4 min läsning

Det svenska pensionssystemet: Hur hänger allt ihop?

Det svenska pensionssystemet består av tre delar och brukar liknas vid en pyramid. Syftet är att ge dig ekonomisk trygghet efter att du slutat arbeta. Den allmänna pensionen kan ses som grunden i din pension och som därefter drygas ut med tjänstepension och privat pensionssparande. Beroende på hur mycket du tjänar under ditt arbetsliv kan storleken på varje del variera, men för de allra flesta kommer den allmänna pensionen att utgöra den största delen av din framtida pension. Men vad innebär de olika delarna? Och hur hänger allt ihop egentligen?

Privatekonomi

En person som sitter framför en dator i ett kontorslandskap

3 min läsning

Har jag en kollektivavtalad eller en individuell tjänstepension?

Tjänstepension kan vara ett snårigt område och det finns ett par saker att hålla koll på om man vill göra förändringar, exempelvis att flytta sin pension. En av dessa är om min pension är så kallad kollektivavtalad eller individuell. I den här artikeln reder vi ut begreppen och ger tips på hur du får tag i informationen.

Privatekonomi

Ett par som går på stranden med solnedgången i bakgrunden

4 min läsning

Så maxar du pensionen

Din framtida pension är ett resultat av lön, tjänstepension, allmän pension och det antal år du är i arbetslivet. Men det finns också andra faktorer som spelar in och som ger dig stora möjligheter att påverka din pension. Och det bästa är att det aldrig är för sent att börja.

Privatekonomi

4 min läsning

"En förmögen investerare kan objektivt känna sig fattig, exempelvis i förhållande till sina grannar."

4 min läsning

Home bias

På Lysa får du automatiskt en home bias, vilket innebär en övervikt mot den svenska marknaden.

Investeringsfilosofi

Man som sitter på ett kontor

2 min läsning

Tryggheten med ett buffertsparande

En skenande inflation, stigande räntor, höga elpriser och krig i Europa. I skakiga tider som dessa är det lätt att känna sig maktlös inför allt vi inte kan påverka. Att känna sig trygg i sin egen situation och privatekonomi har kanske aldrig varit viktigare – och här spelar bufferten en nyckelroll.

Privatekonomi

Fyra vita pilar som pekar neråt och fyra svarta pilar som pekar upåt

8 min läsning

Varför ska jag bry mig om avgift-på-avgift-effekten?

Alla kan spekulera men ingen kan förutse framtida avkastning. Vilka aktier, fonder, sektorer eller marknader som kommer vara "vinnarna" om 1, 5 eller 30 år är och förblir ett mysterium. Det enda vi vet om framtida avkastning, det är att fondavgiftens storlek har en avgörande betydelse. Ju högre avgift, desto mer urholkas kapitalet över tid. Precis som ränta-på-ränta-effekten, fast tvärtom – avgift-på-avgift-effekten.

Investeringsfilosofi

6 min läsning

Checklista: 3 steg till en bättre privatekonomi

“Den bästa dagen att börja investera var igår – den näst bästa är idag.” Så brukar det heta när man pratar om sparande. Att det är viktigt att investera pengar råder det inga tvivel om. Men något som det inte pratas lika mycket om är de två steg vi bör göra innan vi börjar spara och investera – nämligen att betala av dyra lån och bygga en buffert. Här går vi igenom tre enkla steg för en bra privatekonomi och varför sparande på börsen inte alltid är det första och enda svaret.

Privatekonomi

3 min läsning

"Vårt jobb är inte att spekulera i vad som kanske kan hända – det är att se till att ditt sparande är förberett för att precis allt kan hända."

3 min läsning

Ingen kan se in i framtiden – därför ska du välja Lysa

Ända sedan tidernas begynnelse har människan spekulerat i framtiden och hur den kan komma att påverka deras liv, intressen och investeringar. Men vårt jobb är inte att spekulera i vad som kanske kan hända – det är att se till att ditt sparande är förberett för att precis allt kan hända.

Investeringsfilosofi

Man som sitter i soffa

3 min läsning

Lysa för företag

På Lysa vill vi sätta en ny standard för hur företag investerar sina pengar. Lysa för företag kombinerar en högklassig automatisk portföljförvaltning med en helt digital kapitalförsäkring – allt för att göra det så enkelt som möjligt för dig och ditt företag att investera.

Lysa för företag

Har du några frågor?

Ja, Lysa finns tillgängligt både som app och som webbtjänst. Som privatkund kan du ladda ner appen från App Store eller Google Play Store. Om du hellre vill använda vår webbtjänst kan du enkelt logga in via hemsidan och även skapa ett bokmärke för denna till din mobils hemskärm.

Som privatkund investerar du alltid på ett eller flera ISK-konton. Du kan även spara till buffert och mer kortsiktiga sparmål med Sparkonto Auto, vilket är ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti.

Lysa står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd att utöva diskretionär portföljförvaltning, bedriva fondverksamhet och försäkringsrörelse. Att vi har tillstånd hos Finansinspektionen innebär att vi måste uppfylla höga krav gällande skydd av kunders pengar och finansiella instrument.

Du kan läsa mer om säkerhet här.

Kärt barn har många namn. Vissa kallar Lysa för en fondrobot, andra säger spartjänst. Vi brukar summera det som att Lysa är en enkel och automatisk investeringstjänst som ger dig ett bra, brett och billigt sparande - baserat på Nobelprisvinnande forskning.

Att börja spara med Lysa är enkelt. Allt börjar med att du får svara på några frågor om dig, din ekonomi och vad du vill spara till. Baserat på dina svar tar vi fram ett investeringsförslag för en fondportfölj med rätt risknivå, anpassat för just ditt sparmål. När du sedan sätter in pengar på ditt Lysakonto så investerar vi dem helt automatiskt enligt kontots målfördelning. Här kan du läsa mer om hur Lysa fungerar.

Ja, du kan välja mellan att investera så brett som möjligt eller med fokus på hållbarhet. Det breda fokuserar på att maximera exponeringen mot den globala marknaden medan det hållbara exkluderar vissa typer av branscher och består av indexfonder vilka följer Paris-Aligned Benchmark med målet att minska koldioxidutsläpp. Läs mer om våra investeringsfokus.

Vår automatiserade spartjänst är en av marknadens mest prisvärda, med en total avgift för dig som privatkund om ca 0,4 % per år. Du kan läsa mer om våra avgifter.